Door Hilde
Kerst vind ik oprecht de gezelligste tijd van het jaar. De kerstboom optuigen, de sfeer in huis, lekker veel kaarsen aan, samen zijn met familie, lekker eten… alle klassieke elementen van kerst zijn dingen waar ik enorm van kan genieten. Vooral nu mijn dochter wat ouder wordt en alles begint te begrijpen vind ik de hele tijd naar kerst toe nog leuker worden. Toen ik vorige week had uitgelegd dat we de boom gingen versieren omdat het binnenkort kerstfeest is, was ze direct enthousiast… want feest betekent taart! Nu staat de boom en liggen overal kerstballen en ze blijft maar roepen dat we kersttaart moeten maken, oftewel het was tijd om een lekker kerstrecept te bedenken. En deze tulband is het ultieme kerstgebak. De cake is smeuïg omdat er yoghurt doorheen zit en hij is lekker notig en kruidig vanwege de walnoten, kaneel en nootmuskaat. Bijkomend voordeel is dat het huis door de kruiden direct naar kerst ruikt zodra deze tulband in de oven staat. In het midden van de cake zit een swirl van cranberry compote, wat een friszure tegenhanger is van de volle smaak van de cake. Het glazuur is gemaakt van witte chocolade, alsof de tulband bedekt is met een dikke laag zoete sneeuw. De gesuikerde cranberry’s zorgen ervoor dat het geheel er helemaal kersterig en feestelijk uitziet en het zijn ook nog eens kleine, zoetzure bommetjes die in je mond kapot knappen. Het recept daarvan vind je hier op de site. De cranberry compote heb ik gewoon bij een van de bekendere supermarkten gekocht.
Deze kersttulband is kerst ten top: een feestelijk pronkstuk op je kersttafel en een overheerlijke combinatie van kerstachtige smaken om samen van te smullen!
Ingrediënten:
- 250 gram boter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1,5 theelepel kaneel
- Snufje zout
- 190 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels melk
- 50 gram walnoten
- 200 gram cranberry compote
Voor de glazuur:
- 200 gram poedersuiker
- 4 eetlepels melk
- 100 gram witte chocolade
Bereidingswijze:
Tulband:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de tulbandvorm goed in met wat boter. Breek de walnoten in kleine stukjes.
Klop de boter en suiker met een mixer tot een smeuïg geheel. Mix vervolgens een voor een de eieren erdoor. Meng het bakmeel met de nootmuskaat, kaneel en zout en spatel dit door het botermengsel. Roer daarna eerst de yoghurt en de melk erdoor en spatel tot slot de noten door het beslag.
Giet de tulbandvorm tot ongeveer halverwege vol. Roer de cranberry compote even goed los met een lepel en verdeel dit over het beslag. Maak met de achterkant van de lepel een swirl in de compote. Giet de rest van het beslag erover en zet de tulband iets onder het midden in de oven. Bak de tulband in ongeveer 70 minuten gaar. Controleer aan de hand van de priktest of hij helemaal gaar is. Laat de cake eerst 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster om helemaal af te kunnen koelen.
Witte chocolade glazuur:
Smelt de chocolade au bain-marie en laat het daarna ongeveer 10 minuten staan om iets af te koelen, roer af en toe even door. Klop met een garde de poedersuiker en melk tot een glad mengsel, is het mengsel te droog, voeg dan nog wat extra melk toe. Roer daarna de chocolade erdoor tot het een gladde glazuur is. Giet de glazuur over de tulband en laat het een beetje langs de randen druppen. Versier de tulband met gesuikerde cranberry’s voordat de glazuur is uitgehard.
Een beetje van zus is ook te volgen op Instagram, Facebook en Pinterest. Heb je vragen en/of opmerkingen, stuur dan een bericht via een van deze kanalen of laat hieronder een bericht achter. Heb je een recept van ons gemaakt? Dat willen we graag zien! Dus deel dan een foto en tag ons!
Kijk ook eens naar deze lekkere recepten:
Deel dit recept:
Een gedachte over “Kersttulband”